Felnőttekkel pszichológiai tanácsadás keretében dolgozok. A pszichológiai tanácsadás nevével ellentétben nem konkrét tanács adását jelenti. Ez a szakmai megnevezés azt jelenti, hogy kijelölt céllal és fókusszal, meghatározott alkalom számban dolgozunk együtt. A folyamatok során a módszertant az adott egyénhez és az aktuális nehézséghez illesztem. Képzettségemből és tapasztalatomból kifolyólag leggyakrabban mese és művészetterápiás elemeket, iletve a komplex-integratív terápia elemeit alkalmazom. 

Témák amelyekkel kereshet: 

  • Krízishelyzet - aktuális nehézség az életben (gyász, válás, szakítás, iskola vagy munkahelyváltás)
  • Életvezetési tanácsadás
  • Stresszkezelési technikák
  • Önbizalom, önértékelés kérdései
  • Önismeret elmélyítése iránti vágy
  • Szülői szerepben való elakadások, kérdések - szülőkonzultáció, nevelési tanácsadás

 

Mi a pszichológiai tanácsadás? Mi a különbség a pszichológiai tanácsadás és a pszichoterápia között?

A magyar nyelv "pszichológiai tanácsadás" megnevezése rögtön félreértésre adhat okot, a pszichológus ugyanis nem ad tanácsot. A döntés minden esetben a kliens kezében van! Mit tud akkor mégis nyújtani a pszichológiai tanácsadás? A pszichológus külső, szakmai szemmel néz rá az adott élethelyzetre, és ehhez illeszkedő technikákkal szolgál a segítségkérő számára, emellett segít több szempontból megvizsgálni az aktuális helyzetet. A szakember a megértő, bizalomteljes légkörben támászul szolgálhat a bajbajutott embernek, a cél azonban minden esetben az, hogy a személy saját erőforrásaiból, saját felelősségével oldja meg az életében felmerült nehézséget, konfliktust, kihívást.

Az egyéni pszichológiai tanácsadás bár sok mindenben hasonló, sok tekintetben különbözik is a pszichoterápiától. A két műfaj formája hasonló, mivel mindkettő kétszemélyes helyzetben, bizalmas légkörben zajlik. A pszichológiai tanácsadás azonban inkább a jelenre és a jövőre fókuszál a múlt helyett. A problémák szélesen kiterjedt köré helyett egy-egy jól körülírható nehézséggel és az erre kötött néhány alkalmas (6-10 alkalom) szerződéssel dolgozik. A tanácsadás során a cél az adott probléma körüljárása, az aktuális élethelyzeten vagy problémán való továbblendülés. A pszichoterápia ezzel szemben a személyiség mélyebb rétegeivel dolgozik, személyiségbeli változást tűz ki célul, melyhez azonban több időre, akár évekre is szükség lehet.
2023 © abermannjulia.hu
Utolsó frissítés: 2023. 12. 01.

 

Please publish modules in offcanvas position.

Back To Top