Felnőtteket pszichológiai tanácsadásra keretében tudok vállalni, mely nevével ellentétben nem konkrét tanácsadást jelent. Ez a szakmai megnevezés azt jelöli, hogy kijelölt céllal és fókusszal, meghatározott alkalom számban tudunk együtt dolgozni. Ez a forma az aktuális elakadások kezelésére alkalmas, a személyiség mélyebb rétegeit nem érinti. 

Főbb témák: (tanulási) motiváció, vizsgadrukk, karriertervezés, időbeosztás, stresszkezelés, nehéz élethelyzet, aktuális elakadás.

 

Mi a pszichológiai tanácsadás? Mi a különbség a pszichológiai tanácsadás és a pszichoterápia között?

A magyar nyelv "pszichológiai tanácsadás" megnevezése rögtön félreértésre adhat okot, a pszichológus ugyanis nem ad tanácsot. A döntés minden esetben a kliens kezében van! Mit tud akkor mégis nyújtani a pszichológiai tanácsadás? A pszichológus külső, szakmai szemmel néz rá az adott élethelyzetre, s ehhez illeszkedő technikákkal szolgál a segítségkérő számára, emellett segít több szempontból megvizsgálni az aktuális helyzetet. A szakember a megértő, bizalomteli légkörben támaszul szolgálhat a bajbajutott embernek, a cél azonban minden esetben az, hogy a személy saját erőforrásaiból, saját felelősségével oldja meg az életében felmerült nehézséget, konfliktust, kihívást.

Az egyéni pszichológiai tanácsadás bár sok mindenben hasonló, sok tekintetben különbözik is a pszichoterápiától. A két műfaj formája hasonló, mivel mindkettő kétszemélyes helyzetben, bizalmas légkörben zajlik. A pszichológiai tanácsadás azonban inkább a jelenre és a jövőre fókuszál a múlt helyett. A problémák szélesen kiterjedt köre helyett egy-egy jól körülírható nehézséggel és az erre kötött néhány alkalmas (6-10 alkalom) szerződéssel dolgozik. A tanácsadás során a cél az adott probléma körüljárása, az aktuális élethelyzeten vagy problémán való továbblendülés. A pszichoterápia ezzel szemben a személyiség mélyebb rétegeivel dolgozik, személyiségbeli változást tűz ki célul, melyhez azonban több időre, akár évekre is szükség lehet.


Az alábbi helyzetekben várom a felnőtteket pszichológiai tanácsadásra:

  • Életvezetési tanácsadás
  • Döntési helyzet, dilemmában való segítségnyújtás
  • Stresszkezelési technikák
  • Munkahelyi problémák, motivációs kérdések
  • Állásinterúra, vizsgára való felkészítés
  • Karrier-tanácsadás
  • Konfliktuskezelés
  • Önbizalom, önértékelés kérdései
  • Veszteségélmények
  • Váratlan, megrázó életesemények

   


2022 © abermannjulia.hu
Utolsó frissítés: 2023. 05. 25.

Please publish modules in offcanvas position.

Back To Top